Актуелно

Народна традиција и обичаји

Ове школске године учитељица Марија Шкрбић покренула је рад једне нове школске секције „Народна традиција и обичаји“. Програм рада секције прилагодила је узрасту ученика са којима ради.

Презентацију новоформиране слободне активности за ученике, родитеље и управу школе одржали су 18.децембра 2019. године у просторијама подручне школе на Павловцу, а назвали су је „Народна традиција кроз азбуку“. Ученици су свим присутним објаснили како изгледају и зашто се користе неки од заборављених предмета које су наши преци у прошлости користили. Визуелна подршка за њихову причу, била је пројекција слајдова заборављених предмета као што су ардовић, водијар, дижба, ђинђува и друго. Изрецитовали су и отпјевали неколико пјесама о Светом Николи и на тај начин нагласили да је и народно-црквени обичај крсна славанеодвојиви дио наше традиције.

У учионици у којој је одржана презентација постављена је изложба предмета које су наши преци користили као и сто са традиционалном храном нашег народа, а коју су припремили родитељи и учитељица Божица Ражић. Сви присутни су имали прилику да пробају припремљена јела.  Како учитељица Марија Шкрбић рече, циљ овог дружења је да се пренесе дио културног наслеђа које нам је у аманет остављено, под слоганом „Вријеме се не мјери од наших дана, али од нас зависи да ли ће бити заборава“. Важно је нагласити да је све ово реализовано уз велику подршку и допринос родитеља ученика.

Родитељи ученика III5 разреда имају изузетно добру сарадњу са учитељицом Маријом Шкрбић и често су подршка учитељици и ученицима за реализацију различитих активности.

Почетком ове школске године, 4.октобра 2019. ученици су посјетили фризерско-козметички салон „Сања Ти“ уз пратњу родитеља и учитељице.Ученици су се упознали са пословима фризера и козметичара, указано им је на штетност различитих препарата у козметици и значају одржавања хигијене. Циљ ове посјете је  да се ученици упознају са људским дјелатностима у мјесту и околини и да се код ученика развија љубав према раду и људима као и да непосредним доживљајем и личним искуством обогате и прошире своје знање о занимањима људи и значају предузећа у њиховом крају.