Актуелно

Срећна слава, домаћини!

Чувене су наше прославе Савиндана. Преплићу се  музика, пјесма, плес и дивне и, како каже Кочић ,,крупне” ријечи најумнијих људи које је изњедрила наша славна и крвава историја и вишевјековно простодушно народно искуство. Ту су драги гости, богата трпеза,  а ми, весели и узбуђени домаћини,  као да полажемо испит пред нашим Учитељем, нестрпљиви да покажемо шта све знамо и умијемо. Па у духу и смислу Светосавља награђујемо оне најбоље, поносни и срећни што знамо да ће наши мали ђаци сутра бити дио нечег много већег и важнијег него што нам то сад изгледа. 

Ето, и данас можда више него икад, дочекујемо Савиндан у истинском духу  Светог Саве. У ово вријеме великих искушења, неизвјесности и стрепње,  радно и скромно прослављамо своју  славу, али са дубоким схватањем смисла живота и марљивог рада, своје властите вриједности и важности, својих снага и способности. 

Тек сад нисмо посустали, напротив, све некако добија прави облик, облик садржајног и продуктивног живота. Савиним стопама, Савиним путем идемо и  ми јер сад јасно видимо да другог пута и нема.

Стижу и честитке, а нама најдража је ова из бањалучке Гимназије. Наиме, обавијештени смо да су и ове године међу најбољима и наши бивши ученици који су , да цитирамо: ,,својим успјехом, залагањем и укупним понашањем примјер другима.” 

Па запамтимо ова имена: Доротеа Вучић, најбољи ученик  IV7;  Зорица Стојчић, најбољи ученик I9;  Лука Михајловић, најбољи ученик III10,Мануела Дивљак, најбољи ученик II8 иТибор Пушкар, најбољи ученик IB1.

Нашим дивним ученицима  и њиховим наставницима од срца честитамо!

И ево једног кратког литерарног рада, помало филозофског, али сасвим у духу Светосавља – посматрајмо свијет око себе и покушајмо га учинити бољим!

Да знам немушти језик

Многи мисле да је немушти језик онај језик којим говоре животиње. И ја мислим тако, али бих га ипак приписала човјеку и бићима са других планета.

Зашто баш човјеку? Почнимо од Адама и Еве. Створени су од Бога, али их је змија искушавала и наводила на пропаст, а то је немушти језик. Они су разумјели змију и њене покрете, али не и искушавање.

Прометеј из грчке митологије дао је свим животињама добре особине, а када је дошао ред на човјека, више није било добрих особина. Тако је и данас, животиње се представљају добрим особинама, а човјек најгорим. Животиње разумију једна другу, али човјек ништа не разумије. Зато и нема природних непријатеља осим вируса, микроорганизама и самог себе! Зато је човјек посебна врста.

Ми не можемо видјети ко је какав у ствари, док животиње мисле другачије и говоре другачије. Човјек може да слаже, животиња не може.

Зато мислим да немуштим језиком говори човјек. Вољела бих да знам немушти језик, да разумијем човјека, његове мисли и дјела.

Анастасија Кртинић  IX4

Савиндан у доба пандемије

Већ смо закорачили у 2021. годину. Прошла 2020. је била непредвидива, али тешка и заморна за све људе јер им је ускраћен живот на какав су навикли. Ипак, тежак период је иза нас, па након што смо се добро одморили, окрећемо нови лист.

Након повратка у школске клупе и сусрета са нама драгим људима, чекамо велики дан и ,,одбројавамо ситно” до 27. јануара када прослављамо Светог Саву, нашу школску славу.

То је свакако један од оних дана када није важно да ли ће осванути облаци или сунце јер сви желимо да достојанствено прославимо дан када се присјећамо првог нашег  учитеља и просветитеља, монаха и принца свих Срба,  а наша школа има велику  част и снажан мотив да прослави овај дан због нових генерација које се тек упознају са нашом културом и традицијом.

Ове године ће наставници Савиндан провести са ученицима у разговорима о лику и дјелу Светог Саве и тако обиљежити овај 27. јануар.

Иначе, сваке године обиљежавамо нашу славу приредбама и занимљивим садржајима, а ове године са жељом да вратимо раскош коју овај дан заслужује, присјећамо се ријечи Светог Саве: ,,Нећемо никог са врата наших празна да отпуштамо”. Поштујући ово Савино правило, поздрављамо Вас и чекамо идуће године!

Петар Боснић IX2