Актуелно

Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Овог септембра имамо јединствену прилику да одржимо заједнички час српске историје и културе.

Наиме 15.9. ћемо  обиљежити  Дан српског јединства, слободе и националне заставе, празник установљен 2020.г. нарочито тешке године у сваком погледу.  Свакодневне бриге су учиниле своје, често заборавимо да смо дио једне много веће цјелине, дио приче веће од нас самих. Бар једном годишње треба да застанемо, размислимо о својим коријенима и извучемо неку поуку из узбудљиве и често  крваве историје.  Никада није било лако, али је живот био јачи,  дао нам је  виталност и отпорност. И већ скоро хиљаду година борећи се за останак и опстанак на  овом нашем физичком простору,  неуморно остављамо трагове свог постојања. И материјалне и оне нематеријалне,  духовно благо које нас и чини једном породицом. Срби итекако памте своје великане, писце, научнике, војсковође и јунаке, али и издајице и отпаднике. Као народ колектива дијелимо и моралне законе  и чврсту вјеру у оноземаљску правду.

И ето нам лијепог повода да и ми посветимо један дан себи самима – да се повежемо и у историјском простору,  да се присјетимо  богате традиције, културе, науке, славних битака, силних јунака, наших митова, светаца и духовних учитеља. Ученици наше школе ће један час, заједно са својим наставницима преко различитих активности бити у истинском јединству са нашим прецима, великанима наше историје и културе. Захваљујући њима ми смо дио цивилизованог свијета, наша културна баштина је дио свјетске баштине. А да ли смо научили ову лекцију, показаће наша дјела, оно што ми оставимо будућим генерацијама.

Са овог линка (кликни) можете да сачувате презентацију направљену поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе