Актуелно

Еколошка секција

Једна од најпопуларнијих секција у нашој школи међу ученицима осмог и деветог разреда је Еколошка секција. Секцију води наставница биологије Весна Мајсторовић. Основана је са циљем подизања свијести код младих о значају екологије као науке као и значају очувања животне средине.Најзначајније активности ове секције јесу прикупљање отпада који се може рециклирати.

Ученици наше школе су учествовали у акцији прикупљања отпада за рециклажу-стари папир и ПЕТ амбалажа у периоду од 26.09.2016.год.  до 10.10.2016.год. Укупно је сакупљено 398 килограма отпада за рециклажу (235кг папира и  136кг ПЕТ амбалаже).

РЕЦИКЛАЖА И ЊЕН ЗНАЧАЈ

Рециклажа омогућава поновно кориштење отпада за производњу нових производа који се могу користити у свакодневном животу. Због тога рециклажа има велику важност, не само за људе  већ представља и прави спас за нашу планету.Скоро сви материјали који се налазе у нашем окружењу могу да се рециклирају, а ово су само неке добре стране рециклаже:

  • Рециклажа спашава и чува нашу планету – помаже очувању животне средине. Познато је да се велики број стабала исијече само да би се произвео папир, а знамо да су шуме значајне за производњу кисеоника и да пречишћавају ваздух
  • Рециклажа чува енергију. За обраду рециклираног материјала потребан је мањи утрошак  енергије него за прераду природних материјала. Ако то опет погледамо на примјеру производње папира, потребно је много мање  енергије за обраду рециклираних материјала него за производњу папира од дрвећа.
  • Рециклажа утиче на смањење глобалног загријавања и смањује загађење које оштећује озонски омотач.
  • Рециклажом смањујемо количине отпада у депонијама. Сваки пут кад бациш флашу од пластике сјети се да ће бити потребно више од 100 година да се она разгради у природи.
  • Рециклажом се може штедити новац. Материјали који се рециклирају могу се продати фирмама које врше откуп сировина.

УКЉУЧИТЕ СЕ У АКЦИЈУ САКУПЉАЊА ОТПАДА КОЈИ СЕ МОЖЕ ПОНОВО РЕЦИКЛИРАТИ. ОТПАД САКУПЉАЈТЕ У КУЋИ И ШКОЛИ И НА ТАЈ НАЧИН ДАЈТЕ СВОЈ ДОПРИНОС  ОЧУВАЊУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ.

ЧУВАЈМО СВОЈУ ПЛАНЕТУ ЈЕР РЕЗЕРВНА НЕ ПОСТОЈИ!

ekoloska-sekcija-2016