Актуелно

Свети Сава, школска слава

Дан школе и школску славу Савиндан прославили смо 27.јануара 2020. године. Поносни на то што наша школа носи име Светог Саве с радошћу обиљежавамо овај празник. Свечана академија је била изузетно лијепа и садржајна, a сценарио који је био у духу традиције и историје нашег народа осмислила је наставница српског језика Зорица Чулић. Ученике су за овај наступ припремали наставници српског језика Драгица Раковић, Љиљана Ракита, Гордана Полић, Милица Убавић и наставница музичке културе Јелена Станишић. Академија је, како и приличи, започела „Химном Светом Сави“ коју је извео хор наше школе. Директор школе Мирослав Попржен је поздравио ученике, наставнике и госте, а светосавском бесједом подсјетио зашто је Свети Сава најважнија личност нашег народа.


Директор је похвалио је ученицу VIII1 разреда Анђелу Вукелић за изузетан успјех у учењу и владању и уручио пригодан поклон. Анђела је добитница и Светосавске награде коју додјељује град Бања Лука, а награду је ове године уручио градоначелник Игор Радојичић 24. јануара 2020. године у Банском двору.

Ученицима, наставницима и гостима обратио се и градоначелник Игор Радојичић и овом приликом истакао да Град настоји да помогне рад основних школа. Значајна средства су уложена у реконструкцију подручне школе на Павловцу и уређење школског дворишта, a oве године јe планиран и почетак изградње спортске дворане у дворишту централне школе.

Оно што нас је посебно развеселило, јесте долазак колега из пријатељских основних школа „Бранко Радичевић“ из Косовске Митровице и „Кизур Иштван“ из Суботице. Са овим школама имамо изузетно добру сарадњу, а ово је први пут да су били на једној од наших свечаности. Ученици и учитељи подручне школе на Павловцу су на пригодан начин обиљежили Дан школе и за родитеље су припремили пригодан програм, а просторије школе су украсили ученичким радовима на тему Светосавља и народне традиције и обичаја.

Хор и оркестар наше школе поводом Савиндана су имали низ активности и наступа. Били су учесници програма на Светосавском балу који је одржан 24. јануара 2020. године у Банском двору у организацији КУД „Свети Сава“.

Поводом прославе и обиљежавања школске славе Светог Саве хор и оркестар наше школе су 26. јануара 2020. године гостовали на РТРС-у у емисији Викенд јутро.

Емисију Викенд јутро и наше ученике можете погледати на овом линку (наши ученици се појављују у два наврата, на 1:24:00 видеа и 2:21:00 видеа).

Министарство просвјете и културе Републике Српске је први пут ове године додјелило Светосавску награду најбољим просвјетним радницима у Републици Српској. Свечаност је одржана у Дјечијем позоришту 28. јануара 2020. године, а у програму су учествовали хор и оркестар наше школе.

Видео са учешћа хора и оркестра наше школе на свечаности поводом додјеле Светосавске награде најбољим просвјетним радницима можете погледати овдје: