Актуелно

Екскурзија ученика 8. разреда

Било је то пет незаборавних дана. Све је почело 02.06.2016. године када смо у раним јутарњим часовима кренули заједно са нашим одјељенским старјешинама и директором школе у правцу Будве. Тога дана смо посјетили манастир Тврдош подигнут у 4. вијеку који  представља доказ раног прихватања хришћанства у Источној Херцеговини. Обишли смо Требиње, град који се налази на крајњем јужном дијелу наше Републике Српске и уживали у погледу који се пружао испред  Херцеговачке Грачанице. Храма који је посвећен Пресветој Богородици, а саграђен је по жељи пјесника Јована Дучића.

Наставили смо пут према Црногорском приморју кроз праве крашке предјеле и видјели какав рељеф обликује крашка ерозија: шкрапе, вртаче, увале и крашка поља. Стигли смо у приморски град Игало смјештен између планине Оријен и улаза у Бока Которски залив кога  сматрају најимпресивнијим и највећим заливом Јадранског мора.

По доласку у Будву смјестили смо се у хотелу Словенска плажа. Сутрадан смо уживали у медитеранској клими, пливању у мору и базену и другим спортским активностима. Вече смо провели заједно са нашим наставницима у дискотеци.

Сљедећи дан смо панорамски разгледали предивну обалу Јадранског мора која припада Будванској ривјери:Бечиће, Рафаиловиће и Милочер, након чега смо обишлимјесто и истоимено полуострво Свети Стефан. Иначе Свети Стефан је нама познат по свадби нашег највећег тенисера Новака Ђоковића али наши наставници рекоше да је Свети Стефан некада било рибарско насеље, да је реновирано педесетих година прошлога вијека и да данас представља град-хотел, најлуксузније љетовалиште у Црној Гори. И ово вече смо наравно провели у дискотеци.

Четврти дан нашег боравка у Црној Гори, обишли смо град Которкоји се налази на самом крају Бокакоторског залива и изнад којег се простире планина Ловћен. Град је окружен бедемима који су грађени за вријеме Византијског царства, владавине Немањића и Млетачке републике. Град Котор налази се на UNESCO-вој листи свјетске културне и природне баштине. У Котору смо посјетили  Поморски музеј који се налази у палати Гргурина, а у коме се налази богата збирка народних ношњи, старог оружја, макете и слике бокељских бродова и једрењака, те слике поморских битака у којима су учествовали бокељски морнари.

Из Котора смо се запутили према Тивту граду смјештеном у Тиватском заливу, једном од четири Бокакоторска залива. Град је познато туристичко средиште и лучки град. Обишли смо новоизграђену марину Porto Montenegro за коју кажу да има најљепши пејзаж на Медитерану и  најдубље воде што омогућава јахтама са дубоким газом да уплове у луку. Налази се у природно заштићеној луци и нуди максималну сигурност и заштиту јахтама.

 

Pomorski muzej, Kotor, 2016

Stari grad, Budva, 2016