Актуелно

Обавијест за екстерно вредновање ученичких постигнућа 2018.

Законом о основном образовању и васпитању Републике Српске  прописано је провођење екстерног вредновања ученичких постигнућа по завршетку  9. разреда основне школе, а које проводи Републички педагошки завод. Екстерно вредновање ученичких постигнућа се врши два дана. Првог дана, 24. априла, врши се екстерно вредновање ученичких постигнућа из српског језика, а другог дана, 25. априла из математике.

Оба дана, ученици деветих разреда су обавезни да дођу у школу најкасније до 09.15 часова на кратак састанак са одјељенским старјешинама. Сви ученици требају бити  на својим мјестима у просторији у којој рјешавају задатке у 9.30 часова. По уласку у просторију у којој ће се радити задаци, ученици сједају у клупе по слободном избору. Израда задатака почиње у 10.00 и траје до 12.00 часова. Сви ученици рјешавају задатке истог садржаја под истим условима. Ученици су обавезни да са собом понесу прибор за рад током екстерног вредновања (за српски језик – хемијску оловку са плавом тинтом, графитну оловку и гумицу за брисање; за математику – графитна и хемијска оловка са плавом тинтом, гумица за брисање, лењир, троугао и шестар). Осим прибора за рад, ученику је дозвољено да понесе воду или освјежавајући напитак. Остале ствари (јакне, торбе, мобилне телефоне и друго) ученици остављају код одјељенског старјешине.

Након објављивања привремених резултата на огласној табли у школи, ученик има право да изврши увид у начин бодовања. Уколико сматра да постоје грешке у бодовању његових задатака, ученик, односно родитељ има право да уложи приговор (жалбу) на резултате екстерног вредновања. Писани приговор ученик подноси Школској комисији.

Свим ученицима желимо много успјеха у рјешавању задатака!

Са доле постављених линкова можете да сачувате сљедећа упутства: