Актуелно

Калиграфска секција

КРАСНОПИС (калиграфија од грчког κάλλος – љепота, красота + γραφή – писање) је умјетност и вјештина лијепог писања која води поријекло из далеке Кине. Савремена дефиниција лијепог писања је умјетничка вјештина давања форме знаковима на изражајан, хумористички и вјешт начин.

Мисија ширења лијепог писања, калиграфија у нашој школи започела је са радом школске 2015/2016. године с циљем да се ученицима понуди љепота писане ријечи и да се усмјере на стару српску књижевну писану ријеч.

На калиграфској секцији ученици своје слободно вријеме проводе организовано, усвајајући нова сазнања, ширећи своје погледе и осјећања према матерњем језику, чувајући, његујући и ширећи ћирилично писмо. Секција је доступна сваком ученику који жели да његује лијепо писање и прилагођена је њиховим потребама и интересовањима. Добро прихваћен час уз добру организацију омогућује ученику да развија низ компетенција, социјалних, когнитивних и моторичких. Калиграфску секцију води учитељ Горан Дедић.

Чланови секције редовно учествују на свим конкурсима лијепог писања и остварили су значајне резултате.

На XXIV конкурсу „Светосавље и наше доба“ у мају 2015. године рад наше ученице Ања Тодорчевић у конкуренцији од 1355 калиграфских радова је похваљен. Ања је тада била ученица првог разреда. Фебруара 2016. године ученик другог разреда Ведран Рогић на конкурсу „Моја оловка пише ћирилицом“ освојио је прву награду „Златно перо“.